2017 tillsatte vi en Klimatgrupp på Granviks förskola. Denna grupp började arbeta med plastsanering på avdelningarna och i köket, återvinning, hållbar utveckling samt att utöka det KRAV-märkta och den ekologiska maten på förskolan. I november 2018 blev Granviks förskola Grön flagg-certifierad!
Klimatgruppen har även arbetat med att utbilda övriga pedagoger i ovanstående som i sin tur arbetat vidare med frågan på respektive avdelning.
Klimatgruppen satte upp 3 mål för Granviks förskola;
– Kemikaliesmart förskola
– Återvinning
– Ekologisk mat

Detta har vi sedan dess arbetat med på olika sätt. Vi har exempelvis bytt ut plasttallrikar till porslinstallrikar, plastbringare till bringare i rostfritt, plastpåläggsburkar till burkar i rostfritt, smörknivar i plast till trä, våra skötbordsunderlägg är utbytta till underlägg i ett giftfritt material, äldre och farliga plastleksaksaker mot CE-märkta saker samt mycket i trä. Till förskolans gemensamma lekhall har vi bland annat bytt ut lekkuddar från plast till tyg, äldre gymnastikmatta mot en i giftfritt material. Även när det gäller pysselmaterial och målarfärger så gör vi medvetna val vid nya beställningar. En stor del av förskolans lokaler har fått nya giftfria golv. Under hösten -18 har förskolan fått nya fönster och i samband med detta har en PCB-sanering gjorts på alla fönster.

Vi använder oss av Sopsamlarmonster när vi arbetar med återvinning och sopsortering. Där kan barnen vara delaktiga och själv återvinna och sopsortera genom att hitta rätt monster för rätt sak. Sopsamlarmonsterna sitt även på våra stora sopkärl utomhus där barnen kan vara med att slänga och återvinna rätt sopor på rätt ställe.

Granviks förskola använder sig av ekologiska och KRAV-märkta råvaror och matvaror. Vårt mål att ha så stor andel ekologisk mat som möjligt.
Alla mejeriprodukter är ekologiska precis som frukt och grönt. Även alla basvaror såsom exempelvis pasta, ris, cous cous, bulgur, linser och potatis. Vidare är ägg, olja, fröer, mjöl, krossade tomater och tomatpuré ekologiskt. Det mesta av maten som serveras på Granvik är tillagat från grunden. Vi får bland annat hembakat bröd flera gånger i veckan.
Köket arbetar även aktivt med matsvinn.