Vårt kök

Maten på förskolan 

I förskolans kök arbetar två anställda, en kock och ett köksbiträde. 

I princip all mat lagas från grunden, med en hög andel ekologiska produkter. Alla mejeriprodukter kommer från det ekologiska sortimentet och övriga livsmedel så långt det är möjligt utifrån tillgång och pris. Vi värdesätter också att kunna handla närproducerade råvaror utifrån säsong. 

Vid planering av matsedeln följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi är väldigt noga med att maten inte innehåller några onödiga tillsatser och att den har ett högt näringsinnehåll.  

Vissa veckor om året är barnen med och planerar vilken mat som ska serveras, så kallade  matveckor/önskeveckor. 

Måltiderna är pedagogiska måltider där de vuxna äter samma mat som köket serverar och agerar goda förebilder. Syftet med pedagogiska måltider är att skapa en lugn stund där vi kan prata om mat, måltidsmiljö, miljömedvetenhet och hälsa. Målet är en positiv måltidsupplevelse och barn som vågar prova nytt och äta varierat. 

Enligt näringsrekommendationer fördelas det totala intaget på tre huvudmål – frukost, lunch och middag – och däremellan några mellanmål. På förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål, som tillsammans ger 65-70% av dagsbehovet. Middagsmålet, och kanske ett mellanmål, som serveras hemma ger resten av kalorier och näringsämnen.

På förskolan serverar vi våra måltider på följande tidpunkter:

Frukost: 08:00

Frukt: 09:30

Lunch: 11:30

Mellanmål: 14:30

Frukt: 17:00 

Specialkost
Förskolan ska tillgodose alla barns olika kostbehov. För barn med födoämnesöverkänslighet, allergier eller andra medicinska skäl ska köket ha ordentlig information om det enskilda barnets specifika behov. Läkarintyg ska lämnas in till förskolan.